Arxiu de la categoria: 2022

Bon Nadal i Feliç Any Nou!

Feliz Navidad i Proposero Año Nuevo!

Merry Christmas and Happy New Year!

Rohe Wihnachten und Gutes Neues Jahr!

Eguberri On!

La Fira i Museu del Rellotge de Catalunya us desitgen Bon Nadal, i que tots els dies i hores del any nou 2023 siguin de molta pau i salut.

La propera Fira del Rellotge es celebrarà el diumenge 21 de maig de 2023. Serà la XXV Edició pel que serà ben especial!

Agraiment als esponsors, voluntaris i amics de la XXVI Fira

Serveix la present per donar les gràcies a tots els amics, voluntaris i esponsors que ens ajuden i col·laboren incansablement en la organització any rera any de la Fira del Rellotge de Catalunya.

Molts afeccionats, entusiastes i col·leccionistes de la mesura del temps gaudeixen de la Fira, del Museu i de les activitats que organitzem. La nostra Fira s’ha consolidat i s’ha convertit en un referent, no sols a escala local o peninsular sinó que tenim renom i som coneguts a nivell internacional. És per això que el nostre esforç val la pena i ens anima a continuar.

Agraeixo en nom meu i de tots els que fem pinya poder continuar gaudint amb la seva vostra ajuda i esperem podem organitzar noves i grans Fires i esdeveniments relacionats amb el Rellotge i el seu mòn per molts anys més!

Us esperem a aquesta nova edició de la Fira que hem preparat amb gran il·lusió i esperem que sigui del vostre agrat!

Atentament,

Josep Vilanova i Permanyer

President de l’Associació Fira del Rellotge de Catalunya.

Amb la propera seran 26 edicions de la Fira del Rellotge de Catalunya

El diumenge 15 de maig de 2022 es celebrarà la XXVI Edició de la Fira del Rellotge de Catalunya!

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials, en total i absolut confinament, també fet excepcional, anirem donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XXV edicions anteriors.

Que us sembla la composició amb els XXV cartells?

Quantes històries i quin temps més maravellós hem viscut!

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

Des del menú o des del buscador de la web podeu buscar informació de totes les edicions anteriors.

XXVI FIRA DEL RELLOTGE DIUMENGE 15 DE MAIG DE 2022

A Sant Feliu de Codines (Barcelona)

FIRA DEL RELLOTGE: DIUMENGE 15 DE MAIG DE 2022, MATÍ.

A les 12.30h recepció del Consistori a l’Ajuntament.

A les 13.00h personalitats i organitzadors recorregut per la Fira i a l’exposició temàtica “El cronòmetre”, al “Museu del Rellotge de Catalunya”, al Casal Cultural Codinenc.

TEMÀTICA DE LA XXVI FIRA: EL CRONÒMETRE.

Aquest any, a l’exposició que habitualment presenta La Fira del Rellotge, s’exposa una mostra de cronòmetres, concretament, dels cronòmetres de marina.

Al segle XVIII ja s’havien explorat i cartografiat gairebé totes les costes i illes del món oceànic pel qual transitaven els navegants europeus; aquests tenien, però, un problema tecnològic pendent per resoldre: no podien fixar-ne la longitud geogràfica amb exactitud per falta d’un rellotge prou fiable. El mètode per determinar la longitud geogràfica amb un cronòmetre era simple: es posava el rellotge en hora astronòmicament al port d’origen i es conservava a bord aquesta hora durant el viatge. En un lloc llunyà o en alta mar es determinava l’hora local astronòmicament i es comparava amb la del rellotge. La diferència entre una hora i l’altra estava en relació directa amb la diferència de longitud entre la nau i el port d’origen.

Els governs europeus van comprendre que la supremacia marítima depenia en gran part de la precisió amb què podien navegar els seus vaixells. A principis del segle XVIII França i Anglaterra oferien quantioses sumes per trobar un rellotge apte per a la navegació. El fuster anglès John Harrison es va fer mereixedor del cobejat premi amb un conjunt de cinc rellotges que va construir al llarg de la seva vida. A partir de l’èxit de Harrison va ser necessari proveir de cronòmetres tots els navilis, la qual cosa exigia un nivell de producció desconegut fins llavors. Els primers fabricants de cronòmetres van ser a Anglaterra Larcum Kendall, autor del rellotge que va portar James Cook al Cercle Polar Antàrtic. Thomas Mudge va construir, només tres cronòmetres però el seu fill ja va fer servir artesans que van copiar els models del seu pare i així van arribar a construir unes dues dotzenes. A França, Ferdinand Berthoud, un dels pioners francesos rival dels Le Roy, va construir 80 cronòmetres entre 1760 i 1807 i el seu nebot 150. El salt a la producció en grans quantitats ho van aconseguir els anglesos John Arnold i Thomas Earnshaw que van construir més de dos mil cronòmetres. Un altre constructor, Paul Philip Barraud, va posar en circulació mil cronòmetres entre el 1790 i el 1820. El cronòmetre de marina va ser imprescindible a bord de qualsevol vaixell fins l’invent de les comunicacions per antena.

Esperem que ens acompanyin i gaudeixin d’aquest apassionant recorregut per una de les fites de la història de la rellotgeria

EXPOSICIÓ “EL CRONÒMETRE”, al Museu del Rellotge de Catalunya, a l’edifici Casal Cultural Codinenc, junt amb l’exposició permanent del Museu. Visites en dies i hores convingudes. Dies i horaris durant la Fira:

Diumenge 15 de maig de 10 a 14h.  Preu Entrada 2 €. Entrada gratuïta pels socis de JORGC (Gremi Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya) mostrant el carnet.

INFORMACIÓ I CONTACTE:

Sr. Pere Riera, tel. 603837079, coordinador, Sr. Josep Vilanova, tel. 609818569, president.

LA FIRA DEL RELLOTGE A INTERNET I XARXES SOCIALS:

Pàgina web: http://www.firadelrellotge.org – E-mail: fira@firadelrellotge.org

Pàgina a Facebook, perfil “Fira del Rellotge”: http://www.facebook.com/firadelrellotge

Twitter: http://www.twitter.com/firadelrellotge (@firadelrellotge  “Hastag” #firadelrellotge)

Instragram: http://www.instagram.com/firadelrellotge  Youtube, buscar “fira del rellotge”.